Bateria telefonului poate fi folosită pentru spionaj

de: Bogdan Cristea
03 08. 2016

Nivelul bateriei dintr-un telefon ar putea fi folosit pentru monitorizarea unui utilizator.

API-ul pentru starea bateriei a fost introdus odată cu HTML5 și este inclus în ziua de azi într-unele dintre cele mai populare browsere de pe piață, precum Firefox, Chrome sau Opera.

Inițial, scopul acestuia era acela de a le permite diverselor site-uri să monitorizeze bateria unui dispozitiv.

În cazul în care telefonul unei persoane nu mai avea multă energie rămasă, aceasta putea beneficia de o versiune mai accesibilă a site-ului accesat, care nu consuma foarte multe resurse.

Însă un studiu de la Universitatea Princeton atrage atenția asupra faptului că API-ul ar putea fi folosit pentru spionaj.

Folosindu-se de informațiile legate de consumul de baterie, dar și de diverși indicatori pe web, site-urile ar putea identifica dispozitivele în mai multe situații. După cum scriu cei de la Mirror, un cercetător este de părere că unele companii ar putea să se folosească în mai multe moduri de un asemenea API.

”Unele companii ar putea analiza posibilitatea de a monetiza accesul la nivelul bateriei. Când telefoanele lor nu ma au foarte multă baterie, utilizatorii ar fi tentați să ia decizii într-un mod diferit. În asemenea situații, utilizatorii ar putea fi de acord să plătească mai mult pentru un serviciu”, a scris Lukasz Olejnik într-o postare pe blogul său personal.

Uber, de exemplu, este una dintre aplicațiile care știu cât de multă baterie mai aveți în telefon. Oficialii au declarat, însă, în mod clar că nu se folosesc de acest lucru pentru a forța clienții să plătească tarife mai mari decât cele utilizare în mod normal. Și asta nu e singura situație în care consumul de baterie poate fi util pentru cei interesați de monitorizare.

În urmă cu ceva vreme, cercetătorii de la Universitate Stanford alături de cei de la Rafael, o companie israeliană care se ocupă cu dezvoltarea de tehnologii militare, au creat o tehnică denumită PowerSpy care poate indica poziția unui dispozitiv urmărindu-i consumul de baterie pe parcursul unei anumite perioade.